Klokketårnet laver udstilling om sig selv


Faaborgs vartegn, Klokketårnet, gennemgik fra 2011 – 2013 den største restaurering i sin lange og bevægede historie. Ejerforholdet til denne helt unikke historiske bygning er også blevet afklaret nu, så det er Faaborg Menighedsråd, der har ansvaret for bygningens vedligeholdelse, drift og brug. Klokketårnet er naturligvis åbent for offentligheden, medens byens mange turister gæster Sydfyn, og til hjælp for dette har foreningen ”Klokketårnets venner” påtaget sig en vigtig rolle, så Klokketårnet kan holdes åbent i godt og vel 2 måneder i sommerperioden ved hjælp af et korps af frivillige kustoder. Menighedsrådet kan også give tilladelse til afholdelse af forskellige aktiviteter i og omkring Klokketårnet, så som koncerter, kunstnertræf m.v.
I forbindelse med åbningen af Klokketårnet i år har jeg som tidligere sognepræst i byen foreslået, at der i de første 14 dage af åbningen skulle være en udstilling, hvor byens borgere kunne komme med malerier, plakater og andre spændende ting, hvor den eneste betingelse var, at Klokketårnet var motiv i det udstillede. Man kunne lidt populært sige, at Klokketårnet holder udstilling med Klokketårnet. Jeg har personligt været tovholder på projektet, og fik heldigvis god assistance ved opsætning af udstillingen af aktive hjælpere fra ”Vennerne” og Menighedsrådet. Det har været en hel fantastisk oplevelse at tage i mod fåborgensernes ”kunstværker” de 2 formiddage, hvor man kunne indlevere dem. Det var faktisk lige ved at være for meget, så jeg fik et par næsten søvnløse nætter, fordi der blev afleveret så meget. Jeg havde måske drømt om, at der kom 20 -30 malerier og plakater, men udstillingen rummer ca. 100 malerier, tegninger og plakater. Derfor har vi taget klokkeloftet og urloftet med til udstillingsbrug, så hvis man vil se det hele, må man op ad trapperne. Dertil kommer gamle modeller af Klokketårnet, heraf en med lys, 1 bænk, hvor havnefronten er påmalet af en dame på 84 år fra Jylland som en gave til børnene i Faaborg, og Klokketårnet er helt i centrum. Der er unikke vaser og kopper, askebægre, platter, duge og flere stykker glaskunst, og der er både kendte kunstnere med klokketårnsmalerier bl. a. Marius Mikkelsen og Hans Rasmussen, og der er også nulevende kendte kunstnere som eksempelvis Jørgen Hinke, Karsten Auerbach, Bente Cooper m.fl..
Men det, som for mig at se er helt centralt ved en sådan folkelig kunstudstilling, som jeg gerne vil kalde det, er, at mange af malerierne er lavet af helt ukendte mennesker, men billederne hænger med 100% garanti som klenodier rundt omkring i fåborgensernes stuer. Og når byens borgere så massivt er kommet til Klokketårnet med deres værker er det dybest set, fordi de elsker byens vartegn Klokketårnet. Det er ganske enkelt vores alle sammens Klokketårn, og det tårn er en vigtig del af det, som jeg vil kalde for folkesjælen her i byen. Så selv om det var lige ved at give mig stress et par dage, er det en stor tilfredsstillelse af se udstillingen i byens vartegn, og jeg kan kun opfordre til at aflægge Klokketårnet et besøg inden 6. juli, hvor vi piller alle herlighederne ned igen. Både turisterne og fåborgenserne fortjener at få den store oplevelse at se, hvad der er blevet udstillet med motiver af byens stolte vartegn. Og så koster det kun 20. kr. at komme ind.
Einar Fog-Nielsen